Ракът на гърдата е лечим | Мамолог - Русе

Ракът на гърдата е лечим

Д-р Бисер Начев:
Ракът на гърдата е лечим, стига да се хване навреме

 

Д-р Бисер Начев: Ракът на гърдата е лечим, стига да се хване навреме
40-годишните жени вече са рискови, казва мамологът д-р Начев

Д-р Бисер Начев е роден през 1966 г. в София. Завършил е медицина във Висшия медицински институт в Плевен и здравен мениджмънт и публична администрация във Великотърновския университет. Има специалност по хирургия и от 1993 г. работи като онкохирург в Комплексния онкологичен център в Русе. Двамата с колегата му д-р Александър Йовчев разкриха в Онкото кабинет за преглед, изследвания и лечение на рак на млечната жлеза с работно време от 14,30 до 17 ч всеки работен ден. Те поддържат и сайта mamolog.eu, в който съвременните жени могат да намерят точна информация за това заболяване.

– Д-р Начев, защо започнахте тази инициатива за специализиран мамологичен кабинет?

– Според статистиката ракът на млечната жлеза си остава най-масовото онкологично заболяване сред жените. Може да звучи страшно като диагноза, но всъщност то е лечимо и при това на 100%, ако се хване навреме в ранен стадий. Стотици са случаите, в които жени установяват някакво изменение на гърдите си, отиват на преглед някъде, колегата ги препраща към друг, губят се време и пари, а в този период ракът расте. При нас всичко ще е в едно – преглед, диагностика и лечение. Няма ограничение пациентките да са само от Русе, могат да идват жени от всички населени места в областта и съседните региони.

– Казвате, че е важно заболяването да се хване в ранен стадий. Как се развива болестта и кога е този момент?

– Стадиите, по които преминава ракът, са от изключително значение.

В ранния нулев стадий, ракът е локализиран в млечната жлеза. След това става тумор с размер по-малък от 2 см в диаметър, който не се разпространява в околните лимфни възли. На този етап операцията е нетравмираща за жената и излекуването е пълно.

Във втория А стадий туморът е с размер по-малък от 2 см в диаметър, но е засегнал лимфен възел. Може да е и тумор от 2 до 5 см без нанасяне на поражение на лимфни възли. При поразени лимфни възли е възможно да няма наличие на рак в млечната жлеза. В Б варианта има тумор с размер по-голям от 5 см, без нанесени поражения на аксиларни лимфни възли, или туморни образувания с размери от 2 до 5 см с поражение на лимфните възли.

Третият стадий вече определя локално напреднал рак. Туморът може да бъде с всякакъв размер, с въвличане на аксиларни лимфни възли, които са вплетени заедно или с околните тъкани. В другата разновидност става дума за тумор с различна големина, с разпространение по кожата, стената на гръдния кош или във вътрешните гръдни лимфни възли. В третата група имаме тумор с различна големина, с широко разпространение. Разпространение на рака означава поява на отдалечени метастази в лимфните възли и в други органи.

Четвъртият стадий се характеризира с това, че туморът е с различна големина, с множество
метастази, разпространени в кости, бял дроб или по-отдалечени лимфни възли.

– Как е възможно да усетиш нещо,   което е с размер под 1 сантиметър?

– Първата стъпка е самата жена да се научи да се самоизследва. В специална брошурка сме дали указания какво да правят и кое би било притеснително. Става дума за ръчен масаж, с който се установява дали има някакви вдлъбвания, неравности, зачервявания, придръпвания – всичко, което е необичайно и ново като проявление. Това често става под душа или в легнало положение. Всяка промяна трябва задължително след това да бъде консултирана със специалист мамолог. Казвам го, тъй като често става дума за масни или кистозни образувания и само с ехограф може да се установи каква е субстанцията – течна или твърда. Поведението при двата вида формации е различно. Твърдата се отстранява оперативно, а течната би могла да се източи с пункция.

– Има ли анатомични особености, които жените могат да пропуснат?

– Откакто работя, вече 19 години, почти в 90% от случаите жените сами са си намерили заболяването. Другите са от контингента население, който тотално е занемарил себе си. Има хора, на които културата и възпитанието не им позволява да се докосват, дори при преглед влизат съпругът и свекървата, особено когато става дума за лекар мъж. Основният ни проблем е, че жените все още не са се ограмотили и не си обръщат достатъчно внимание. Това е и една от целите на кабинета – да популяризираме и самоконтрола. Друга голяма група са жените, които установяват изменение, но от страх не отиват на лекар. Страхът от диагнозата е животозастрашаващ в този случай.

Жените са облаготелствани от природата в това, че гърдите им лесно могат да се диагностицират и да им се помогне навреме.

– Колко време трае прегледът?

– За максимум 15 минути в кабинета една жена ще има пълна информация за състоянието си, за бъдещото лечение и за перспективата на живота си. С преглед и ехограф за това кратко време си наясно със ситуацията.

– Има ли рискова възрастова група?

– Тревожна тенденция е, че с годините и възрастовата граница се промени. Забелязва се рязко подмладяване на рака. Преди той се появяваше при жени над 60-годишна възраст, когато са в климактериум и има промени в хормоналния баланс. Сега се подмлади с 20 години и 40-годишните жени, дори в менструираща възраст, страдат все повече. Преди дни оперирахме 23-годишно момиче.

Друга рискова група са дамите, които са преживели хормонална стимулация в опити за ин витро забременяване. Причината е, че гърдата при жената и простатната жлеза при мъжа са хормоночувствителни органи и всяка намеса им влияе тежко.

– Начинът на живот може ли да провокира рак на гърдата?

– О, да! Стресът, хранене, тютюнопушене – това са убийствени фактори. Лошото е, че ние сме постоянно в стрес и е трудно да бъде намерено някакво спокойно място.

– Прегледите в специализирания кабинет ще бъдат ли платени?

– За жените, които имат направление за хирург от личен лекар, прегледът се поема от Здравната каса.

– Могат ли майките на дъщери да научат децата си да се преглеждат сами?

– Това е първото нещо, което трябва да направят, когато децата започнат да съзряват полово. Те са хората, които са длъжни да им обяснят всичко за гърдите и за измененията им. Доброкачествените тумори са най-често срещаните проблеми дори в пубертетна възраст. Те са 100%  лечими също и не пречат нито на живота, нито на бъдеща бременност. Ако се отлага за дълго време, нещата могат да се усложнят

споделиFacebookGoogle+Email

Уеб Дизайн Русе Уеб Сайт