Престъпно е да кажеш просто Виждам нещо… | Мамолог - Русе

Престъпно е да кажеш просто Виждам нещо…

Престъпно е да кажеш просто   Виждам нещо    и да хвърлиш в паника жените, казва онкохирургът д-р Бисер Начев

 

– Д-р Начев, каква е ролята на техниката при диагностицирането на заболявания на млечната жлеза?

– Определено мога да кажа, че е изключително важна. Лечението на рака на гърдата е комплексно – оперативно, лъчетерапия, химиотерапия и хормонално. За да се пристъпи към него обаче, трябва лекарят да знае какво има и какво ще лекува. Ето затова мястото на ехографа е изключително важно още в началото на този дълъг път.

– Опасен ли е ехографският преглед?

– В никакъв случай! Той се препоръчва като основен метод за диагностика /извън физикалния/ при млади жени и момичета, нераждали и кърмачки, при които мамографският метод не е за препоръчване. Нещо повече – може да се прави дори ежедневно, ако това е необходимо, тъй като няма никакви вредни влияние върху организма на човека. Негово предимство е по-доброто диференциране на твърдата от течната съставка.

– Какъв е принципът на работа при ехографа?

– Тук става дума за ултразвукови вълни, като най-често използваните честоти на ултразвука за диагностични цели са в обхвата от 2 до около 10 MHz. Така могат да се открият и визуализират обекти с добра плътност и с размер около 1,5-2 мм. С ултразвук се определят и различни анатомични структури на млечната жлезата. Използва се високочестотен трансдюсер с честота 7,5 MHz. Изследването се извършва в гръбно положение на пациентката с ръце над главата и оглед на квадрантите, ареоларната и аксиларната част на жлезата чрез радиално сканиране от гръдното зърно до периферията за проследяване на дукталното дърво.

– Кой може да преглежда с ултразвук?

– Принципно колегите, които имат специалност „Образна диагностика“, правят такива прегледи. При нас, в кабинета „Мамолог“, ние съчетаваме преглед при специалист, ехография, пункционна биопсия и така се завършва категорично диагнозата. Друг е въпросът, че продължаваме с лечение – нещо, което не се прави от други специалисти.
Ехографското изследване само по себе си не е достатъчно, тъй като интерпретацията на най-различни образувания могат да стресират и объркат пациентите. При нас то не е основа, а допълнение към вече поставената диагноза. При съмнения за злокачествен процес веднага влиза в действие пункционната медицина. Това не е в областта на образната диагностика, затова го правят хирурзите.
Лошо за пациентите е, че много колеги си позволяват да правят такива тясно специализирани прегледи с ехограф и само усложняват нещата. Представете си ситуация, в която някой доктор гледа с апарата и замислено казва „Тука май виждам нещо, ама какво е…“. На пациентката веднага й минават милион мисли през главата, паникьосва се, прибира се вкъщи, пуска „рак на гърдата“ в Гугъл, започва да чете и става страшно. Когато стигне при нас, се оказва, че е нещо съвсем безобидно, което дори не се нуждае от операция. Това е причината да направим специализирания кабинет „Мамолог“ и да знаят хората, че на точно определено място получават пълна информация, диагностика и лечение на заболяванията на гърдите.

– На тези черно-бели снимки, които са изпълнени със сенки и светлосенки, какво се вижда?

– Общо казано процесите в гърдите. Най-доброто диференциране при ехографското изследване е на течно и твърдо. Течната колекция е кистата, която е едно балонче, капсулка, пълна с течност. Тя изглежда черна на снимката. Другото, малко по-сиво, са доброкачествените плътни образувания, най-често фиброаденоми при млади момичета и жени. Другото, което дава значително по-разнообразна картина, е карценомът, при който има течна и твърда съставка, разпад, некроза и т.н. Всичко това обаче само специалист може да види и да разбере за какво става дума. Ехографът хваща и такива изменения, които са нормални състояния при различните възрасти на жената и подлежат само на наблюдение и не са опасни.
– Възможно ли е с този апарат да се изследват жени на работните им места?

– Да, това е мобилна техника и е направена точно с такава цел. Обмисляме идеята при желание от страна на дамски колективи да правим такива ехографски прегледи – напълно безвредни и точни като диагностика. Преди десетилетия, когато жените под строй се водеха на лекар, това имаше и добри страни, тъй като се хващаха заболявания в ранен стадий. Сега и лечението е по-добро, така че всичко е въпрос на добро желание и организация.

– На какъв период е добре да се преглеждат жените при хирург и с ехограф?

– Веднъж годишно е достатъчно до 35-годишна възраст, а след това е добре да е по два пъти, но и един да е, пак е достатъчно. Лошото е, че голямата част от дамите дори този един път не осъществяват.

– Тоза изследване поема ли се от Здравната каса?

– Ето това е един от парадоксите в нашата здравна система. Скъпото лечение се покрива, а това, което спестява много пари – не. Не искам да коментирам защо рентгеновото облъчване с мамограф се финансира по пътека и защо това безвредно и безопасно оглеждане е оставено на пациентите. Все пак и цената в Русе е около 20 лева, така че жените могат да спестят четири кутии цигари и да удължат живота си.

 Ася ПЕНЧЕВА

споделиFacebookGoogle+Email

Уеб Дизайн Русе Уеб Сайт